אודות שקמח
טחנת הקמח "שׂקמח" הוקמה בשנת תשס"ט בכפר-זיתים שבגליל התחתון, ובהמשך התמקמה ביישוב משכיות שבבקעת הירדן. ישוב הארץ ואהבת הארץ חברו יחד לאמונה שלפירות ארצנו לא רק טעם נפלא, אלא גם סגולות נוספות, המברכות את הגוף ואת הנפש.
דוד הרצליך שהקים את הטחנה, מספר על המפעל שהוא גם דרך חיים ושליחות:
לאכול מפריה ולשבוע מטובה" זה התחיל בבית בו גדלתי, במושב כפר-זיתים הצופה אל הכנרת. אחד מיסודות החינוך שקיבלתי מהורי היה הפשטות והחיבור אל הטבע. נהגנו לאכול ממה שגידלנו בעצמנו כדבר שבשגרה: מסקנו זיתים לכבישה ולשמן, שתינו חלב עיזים שאבא היה חולב מדי בוקר מהעדר המשפחתי, אספנו את הביצים של התרנגולות שגידלנו בחצר, ואת העגבניות, הבמיה ושאר הירקות שאמא גדלה בגינה. בחורף ובאביב היינו חוזרים מהדה בידיים מלאות צמחי בר שגדלו בטבע, אותם למדנו לזהות ולאסוף בדיוק בזמן. אמא, דור רביעי לתושבי טבריה, הכינה מהם מאכלים מסורתיים ובריאים. זו דרך החיים שגדלנו עליה.
"לחם עצלות לא תאכל" (משלי לא, כא)
בסתיו זרענו חיטה בשדה שהשתרע מאחורי הבית, ובאביב קצרנו את השיבולים שצמחו וגבהו מגשמי החורף, ועתה היו בשלות ומלאות. חלק מהיבול שימש כמזון עבור הצאן שגדלנו, וחלק אחר נשלח לטחינה בטחנת הקמח, שכן כמעט מדי יום נאפה בביתנו לחם טרי מקמח מלא, דבר שנראה לנו כילדים, מובן מאליו. עם הזמן, אך טבעי היה, שהרגשנו צורך לטחון במו ידינו את החיטה שגידלנו.
ולפעמים חלומות מתגשמים...
קנינו ריחיים לטחינת חיטה, ובשלב ראשון טחנו כמויות קטנות לצריכת המשפחה המורחבת. אט אט הביקוש לקמח הלך וגבר; תחילה אצל שכנים וחברים, לאחר מכן אצל מכרים רחוקים יותר. וכך, חבר הביא חבר וכיום, ברוך ה', אנו משווקים את מוצרי הטחנה שלנו בקו חלוקה ארוך - מרמת הגולן ועד הנגב.
"יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך" (תהילים קכח, ב)
לא בחרנו לטחון קמח מחוסר ברירה. עצם העיסוק בתהליך ייצור הקמח - משלב זריעת החיטה ועד הבאת הקמח המוכן הביתה, מעניק לנו תחושת חיבור, סיפוק והתרגשות - הרגשה של ברכת ה' והשגחה גלויה המלווה אותנו בכל שלב ושלב בתהליך הזה.
ואמנם, ממש מהרגע הראשון ראינו את ברכת ה' והשגחתו במעשינו: לא פשוט לייצר מאפה טעים ונוח להכנה מקמח מלא, ולכן בחרנו בקפידה חיטה מזן איכותי ומשובח במיוחד, אשר מבטיח את התוצאות הטובות ביותר.
כאשר התרחבנו וטחנו כמויות גדולות יותר ויותר של קמח, שוב לא יכולנו לגדל את החיטה בעצמנו. עם זאת, ברור היה שלא נטחן חיטה רגילה המיובאת מחו"ל, אלא אך ורק מגידול ארץ ישראל. למרבה השמחה, מצאנו חיטה מעולה בקיבוצים דתיים לביא וסעד, והם מגדלים אותה בעבורנו. וכך, למרבה השמחה, זכינו לכך שכל התהליך - מזריעת החיטה ועד לטחינת הקמח, אריזתו ושיווקו - נעשה ע"י יהודים העובדים מתוך מסירות ואמונה, מתוך מצוות ישוב הארץ וחיבתה .
והרחיים? הריחיים נותרו רחי אבן כמובן, המשמרות את האיכות והבריאות האצורים בכל גרגר חיטה!
"בבקעה ובהר... ארץ חיטה ושערה" (דברים ח, ז-ח)
בשנת תשע"א עברנו מהגליל אל הישוב משכיות שבבקעת הירדן, ויחד אתנו, הגיעה גם טחנת הקמח. בשנת תשע"ח הקמנו את הטחנה החדשה באזור התעשייה של משכיות – טחנה משוכללת ומתקדמת, המאפשרת לנו לתת את המוצר האיכותי, הנקי והטרי ביותר, ובכשרות המעולה ביותר.
"מזמרת הארץ... מעט צרי ומעט דבש נכאת ולט בטנים ושקדים" (בראשית מג, יא)
עם הזמן גילינו שישנה דרישה גדולה בציבור למוצרים טבעיים ובריאים נוספים. לכן, לצד קמח משובח מחיטה ומכוסמין (דגן זה לא מיוצר בארץ למרבה הצער, ולכן אנו טוחנים גרגירי כוסמין מיובאים), אנו משווקים מוצרי איכות נוספים מגידולי הארץ הטובים ביותר; כגון, שמן זית כתית אורגני, טחינה גולמית משובחת, סוכר קנים אורגני, ועוד.
כשרות ונוחות
תהליך ייצור הקמח נעשה בתנאים מתקדמים ומשוכללים, בקירור מלא ובהקפדה גדולה, ועל כן הוא ראוי לשימוש מידי, ללא חשש חרקים וללא צורך בניפוי!
לטחנת הקמח כשרות מהודרת של הרב אברהם דב אוירבך שליט"א רב ואב"ד לעיה"ק טבריה, ושל הרב שלמה גליצנשטרן, שליט"א רב אזורי בקעת הירדן. .